piątek, 25 stycznia 2013

Ganutellowe przebiśniegi

Śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus nivalis L.) Jeden z pierwszych wiosennych kwiatów, w Polsce objęty ochroną gatunkową. 
Zamiast zrywać, spróbowałam odtworzyć je, w mojej ulubionej technice Ganutell. Nie jestem z nich do końca zadowolona, i to z własnego powodu. Nie miałam pod ręką drutu w kolorze srebrnym lub miedzianego, jak sprężynki. Postanowiłam użyć jakiegololwiek sądząc, że przędza go ukryje. Otóż nic z tego! Czerwony drut prześwituje. Szczególnie mocno widać to na fotografiach. I tu moja kolejna lekcja - fotografia pokazuje wszystkie niedoskonałości. Przyjnajmniej, fotografia w moim wykonaniu. Prawdopodobnie osoby bardziej zaprzyjaźnione z aparatem fotograficznym dałyby sobie radę z problemem:))





"Poległam" na czerwonym drucie, to może zrehabilituję się czerwienią w innej postaci:)


To jest pyszny kwas z buraków. Moja rodzina uważa, że ten napój "ma pod sobą " wszystkie inne napoje, a przy tym jakże zdrowy:
  1. Korzystnie wpływa na pracę trzustki i pęcherzyka żółciowego.
  2. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  3. Zawiera niezbędne nam, zwiazki sodu, magnezu, żelaza, wapnia i krzemu.
  4. Zawiera duże ilości fitoestrogenów, które łagodzą dolegliwości wieku przejściowwego.
Słowem -samo zdrowie. Kilka lat temu znalazłam przepis w jakiejś gazecie. Zrobiłam, spróbowałam i od tej pory, jest to stały gość w mojej kuchni, zarówno do picia, jak i baza do barszczu czerwonego.

Robi się tak:
  • 1 kg świeżych buraków
  • 3 kwaśne jabłka
  • 50g rodzynek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • łyżka cukru
  • skórka razowego chleba
  • łyżka soli
  • 2 litry wody
Obrane buraki i jabłka (jabłka ze skórką) kroję na plasterki, wkładam do dużego naczynia, dodaję wszystkie pozostałe składniki. Zalewam chłodną przegotowaną wodą. Przykrywam ściereczką i odstawiam  na 3-4 dni. Dojrzały kwas ma przyjemny esencjonalny smak. Przecedzam i odstawiam do lodówki.
A potem to już tylko pić i delektować się smakiem - oczywiście dla smakoszy buraków:))





4 komentarze:

  1. Musiałabym spróbować , zanim zrobiłabym sama! Kiedyś kupiłam sok z buraków - taki jednodniowy i ...umierałam cały dzień;/
    A kwiatki idealne -ja tam nic czerwonego nie widzę;)
    Śliczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śnieżyczki przez ten czerwony akcent są bardzie wyraziste. Mnie się bardzo podobają:) Przepis na kwas ściągnęłam sobie, bo uwielbiam wszystko, co z buraczkami się wiąże.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem, czy będzie ci smakował.
      Obiecałam sobie, że do końca tygodnia, wykorzystam Twój świąteczny przepis.

      Usuń